čtvrtek 3. července 2008

Ariege

neco popisneho...

kraj /francouzi rikaji department/ Ariege (v regionu Midi-Pyrenee) je jednim z celkem 83 z cele Francie, zalozeny byly hned po francouzdke revoluci a vetsinou se jmenuji podle nejake geographic feature, Ariege je taky reka, nikoli podle nejvetsiho centra (rozhodne by tu Christaller neuspel) - lide tady bydli dle ciste pocitovych faktoru jako nejlepsi vyhled na Pyreneje, ci nejblize k vodopadu...
Zrovna se ale vedou debaty, ze si sousedni obec chce na uzemi sveho katastru postavit na kopci vetraky a ty budou kazit vyhled na hory. Nevim jake delali analyzy viditelnosti a nerekla bych, ze tu extremne fouka, ale pry z toho sejde, ze je to jen politicky tah - byt ekologicti a ekonomicti. Politika tu vsak jde naprosto bokem zdejsich lidi. Mistni si mysli, ze nejsou francouzi, ale (ted fakt nevim jakze si to rikaji, nechcu kecat, pododne jak v Provence), kazdopadne mluvi hodne odlisnym narecim tzv, Gasconem (neco mezi francouzstinou a spanelstinou) a naturou jsou pry nejvic lezerni.
Krajina je to kopcovita a nesmirne malebna, sama pastvina pro extenzivni dobytek a kone (kone si nechavaji prevazne hrebce, cimz jsou specificti - maji radi ty zvirata trosku divocejsi), dal pak psemicne pole a hoodne lesu, remizku a haju. Cim vice se blizite k horam tim lesu pribyva. A fiky volne rostou i tady (moje slabost)! Rostliny jsou na pomezi stredozemnich tvrdolistych a suchomilnych a tech mirneho pasma. Puvodni zvirena jako vysoka zver, ci zajici tu vsak vubec neni, ackoli kdysi byla, ale castymi lovy v nejen predminulych stoletich je vyhladili (na par zajicu, se ale pri velikem stesti narazit da). A posledni vlk i vlkodlak byl ve Francii zabit na den presne roku 1943.
Mestecka jsou mala ale mila a pivetiva, stejne jako jejich obyvatele, kazdy se musi znat s kazdy, nebo aspon o nem vedet, vsichni, opravdu vsichni! se zdravi a pratelska konverzace je skoro povinnost. Obyvatel tu vsak mnoho neni. Oblast je to jedna z nejchudsich ve Francii ale mistni to zrejme moc netrapi. Vetsina jsou zemedelci, pobiraji dotace a vesele si hospodari. Zeny vsak mnoho nepracuji, a tak se podili na velke nezamestanosti tady.
Inzenyrsky a geograficky zajimavy je asi 300 let stary Canal du Midi spojujici stredozemni more s Atlantikem (z Toulouse do Bordeaux). Jeho vystavbou se chtel Ludvik XIV zbavit na politicky nepraktickem objizdeni Spanelska. Kdysi jednicka mezi kanaly (kam se hrabe nas Batuv kanal?) dnes vyuzivany jen turisticky a UNESCEM.
A z byvale dalnice vedouci pod Pyrenejama je udelana nekonecn cyklostezka.
Z oblasti v okoli Limoux taky pochazi prvni zminky o prlivem vinu - sampanském, takze zrada pro vsechny, co cekali, ze pochazi z oblasti Champagne - ta jej jen nejvice proslavila. Vinic tu diky blizkosti hor ale moc neni, vinu se lepe dari vice na jihu. Co se piti vina tyka - to je zdejsi zrejme kazdodenni chleba, a jsou vyborna!

Žádné komentáře:

Okomentovat