úterý 1. června 2010

Katla

Kdo to neví, tak Katla je sopka. A to zlá! Moc zlá, štítová a na Islandu.
A proč představuje nejvetší možnou vulkanickou hrozbu nejen v rámci Islandu? Protože kdyby bouchla, tak to nebude žádná fotogenická podívaná (i když i ti s dobrýma objektivama si přijdou na své), žádné dlouhodobé efektní vodo- vlastně jiskro-trysky ani extra světélkující láva...
Celý Island je z kdejakých pyroklastických tufů a při výbuchu Katly uniká kyselá málo vizkózní láva a uvolní se další moře pyroklastik. Problém ale je, že Katla se nachází pod ledovcem Mýrdalsjökull. Ne pod žádnou slušivou bílou čepičkou jako Fudži, ale pod masivní horou ledu tlustou několik metrů. Takže když dojde k erupci jsou jen 2 možnosti:
a) je malá a neprorazila ledovec a v poklidu si pod ním někam zateče nebo
b) je velká a prorazí ledovec. Bazaltové magma v kontaktu s tekoucí vodou (to teplem ledovec taje) chládne a krom toho, že dává vznik množství vodní páry smíchané s prachem, vlastně kráter ucpává a burcuje sopku k ještě mocnější explozi. A pak to kouří, asi jako kdyby jste se pokoušeli dýmem vypudit celou Prahu. Kiksne letecká doprava, protože néni vidět na slunko. A voda zkondenzovaná v atmosféře se může pořád nabalovat na nějaké prašné částice, a tak někde pořád prší a prší a hrozí povodně a sesuvy a jinde je naopak sucho a v Mexickém zálivu můžou mít vedle ropy navíc ledové kry. Následuje ztráta na úrodě, lidi straší hlad a ten může vést až k Velké francouské revoluci. (Kalta vybuchla roku 1873.) Více zde: http://www.severskelisty.cz/priroda/prir0199.htm
Dominový nebo butterfly (motýlí) efekt?
Riziko, které Katla představuje, je tedy bezesporu celosvětové. A co ale způsobuje na samotném Islandu? Zase povodně - roztátý ledovec zaplaví roviny jihozápadním směrem až k pobřeží a cestou smete i nějaká ta lidská sídla popř. pár turistů.
Podrobnosti si můžete přečíst třeba tady:
http://www.earthice.hi.is/page/ies_katla
http://en.wikipedia.org/wiki/Katla

Katla je nebezpečná a nepřátelská tak, až po ní dokonce švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová pojmenovala nejstrašnější postavu ze všech svých knížek - v příběhu "Bratři Lví srdce" se příšera Katla ukrývala v jeskyni a vylézala pouze, aby ničila a zabíjela. Chudák Jonatán... Brečím u té knížky dodnes.
A někteří seveřani dávají svým dcerám jméno Katla pořád, těžko říct proč, třeba chcou, aby ta dívenka byla výbušná, ale možná se jim jen dobře vyslovuje. Asi tak jako nám.
Než vybuchla Eyjafjallajökull, tak se o Katlu zajímal sice kdekdo, ale pořád to byla jen hrstka hlavně místních geologů. Tato historicky a statisticky nejaktivnější sopka média nezajímala. Prostě dokud se nás to netýká, tak po tom nikdo nepátrá.
Je ovšem ověřeno, že cyklicky po výbuchu Eyjafjallajökull následuje i výbuch sopky Katly. Jenže to KDY jsou všechno jen dohady. Můžou to být měsíce, týdny i roky. Ale asi zas ne za moc dlouho, že? Ale co je moc dlouho? Rok, půl? Měsíc?
Média mají tendenci "strašit". Neže by Katla nebyla nebezpečná, o tom žádná, jen - co se týče pozorování aktivit sopky Katly - není se čeho bát (i když je). Její činnost sleduje zástup odborníků a ti nás určite spraví o aktuálním stavu či blížících se hrozbách. Poslední výraznější aktivitu zaznamenali v 80. letech, od té doby je relativně v klidu. Pravděpodobnost, že vlivem magmatického systému propojeného s Eyjafjallajökull o sobě dá zase vědět, tu je, ale pořád je to vrtkavá "konstanta". A s její nejasností se bohužel zatím média ohánějí nejvíce.
Ale chtělo by to rozhodně zlepšit monitoring mraku prachu a třeba pak bude mít daleko víc lidí klidnější dovolenou, i když zřejmě propršenou.

(Článek napsán jako reakce na stále rostoucí počet návštěvníků, které na mé stránky navedly vyhledávače a oni chtěli i nějaké ty informace.)
Jo a ještě je to islandská metalová kapela, ale na to Google a spol. upozorní ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat